Peru vraagt Trump om hulp bij uitlevering voortvluchtige ex-president

Peru vraagt Trump om hulp bij uitlevering voortvluchtige ex-president

Peru heeft de Amerikaanse president Donald Trump hulp gevraagd om de met een arrestatiebevel gezochte ex-president Alejandro Toledo te vatten. De huidige president, Pedro Pablo Kuczynski, heeft de zaak persoonlijk in een telefoongesprek met Trump aangesneden. Dat meldt het nieuwsagentschap Andina. De Amerikaanse regering zou de juridische mogelijkheden voor een uitlevering onderzoeken. Vermoed wordt dat Toledo in San Francisco is ondergedoken. Eerder had de Israëlische regering hem de toegang tot haar grondgebied geweigerd. De zoektocht met de hulp van Interpol ontwikkelt zich al dagen als een thriller. Toledo wordt ervan beschuldigd smeergeld ten bedrage van 20 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht voor de aanleg van de Interoceánica in Peru te hebben aangenomen. De snelweg verbindt de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan over duizenden kilometer in Zuid-Amerika. Odebrecht zou in twaalf landen smeergelden ten bedrage van rond de 785 miljoen dolar betaald hebben. Het schandaal brengt voormalige en zetelende staatsleiders in Latijns-Amerika momenteel in nauwe schoentjes.

Toledo ontkent alle beschuldigingen. Hij is het slachtoffer van een “heksenjacht”, schreef hij op Facebook. Het gaat om een “politieke lynchpartij”. De van arme afkomst gewezen staatsleider – in zijn kindertijd werkte hij als schoenpoetser – kwam in 2001 aan de macht met de belofte de grootschalige corruptie onder de autoritaire regering van Alberto Fujimori (1990-2000) op te ruimen. Omdat Toledo en zijn vrouw nauwe contacten onderhouden met Israël, werd gespeculeerd dat hij naar daar zou afreizen. Israël heeft geen uitleveringsakkoord met Peru.

“Toledo zal pas naar Israël kunnen komen als al zijn zaken in Peru zijn afgehandeld”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tel Aviv. Naar verluidt zouden Toledo en zijn Belgische echtgenote Eliane Karp al gepland hebben om naar Tel Aviv te vertrekken. Karp zou ook de Israëlische nationaliteit bezitten. Bovendien zou een Israëlische zakenman als bemiddelaar gefungeerd hebben voor corrupte machinaties tijdens de ambtstermijn van Toledo (2001-2006).

Verschillende managers van Odebrecht hebben door getuigenissen in Brazilië de omvang van het schandaal aan het licht gebracht. De affaire riskeert een regelrechte politieke aardbeving in de regio te veroorzaken: onder andere de Colombiaanse president en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (2106), Juan Manuel Santos, zou in de verkiezingsstrijd van 2014 giften ontvangen hebben van Odebrecht. Santos belooft een snelle opheldering van de beschuldigingen.

bron: Belga