Leuvense onderzoekers zorgen voor beveiliging satellietnavigatiesysteem Galileo

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Leuvense onderzoekers Vincent Rijmen en Tomer Ashur van het Departement Elektrotechniek ESAT hebben een beveilingssysteem uitgewerkt dat de vervalsing door hackers van de signalen van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo verhindert. De authentificatie gebeurt door elektronische handtekeningen, voor de verificatie wordt dan weer gebruikgemaakt van de zogenaamde TESLA-methode. Uit de afstand tot vier of meer satellieten kan een ontvanger met een Galileo-navigatiesysteem zijn eigen positie en tijd bepalen. Dat kan echter fout lopen wanneer hackers signalen uitsturen die de echte overstemmen. De beveiliging van die signalen was een van de belangrijkste streefdoelen van de Europese Commissie, waarmee ze zich wou onderscheiden van andere navigatiesystemen zoals de Amerikaanse tegenhanger van Galileo, gps.

Om de opstart van Galileo niet te vertragen, mochten de onderzoekers voor de authentificatie van de Galileo-signalen alleen bits inzetten die nog niet gebruikt worden voor navigatie. "Elektronische TESLA-handtekeningen passen in 100 bits, vervallen snel, maar bij satellietnavigatie is dat geen nadeel omdat de locatie toch na 30" opnieuw bepaald wordt", verklaart Rijmen de keuze voor de TESLA-methode.

Voordat het grote publiek er gebruik van kan maken, moet de nieuwe methode wel nog getest en gevalideerd worden. Vanaf 2018 zullen enkele Galileo-satellieten de methode ondersteunen. Vanaf 2020 moeten ze dat allemaal doen.

Gebruikers van Galileo-navigatie hebben wel een speciale ontvanger nodig, die de elektronische handtekeningen kan verifiëren. Die ontvangers zijn er nog niet, maar worden volop ontwikkeld.

bron: Belga