Honderden Caterpillar-arbeiders betogen in Brussel

Honderden Caterpillar-arbeiders betogen in Brussel

Meer dan 600 arbeiders van Caterpillar in Gosselies hebben vanochtend betoogd in de Europese wijk in Brussel. Daar kwam op dat moment de “taskforce Caterpillar” bijeen, met onder meer de kabinetschef van Europees Commissaris voor Werk Marianne Thyssen. De politie telde 640 manifestanten, onder wie ook een delegatie van onderaannemer Yusen Logistics. De betogers trokken van het Schumanplein naar de Froissartstraat. Er werden bommetjes gegooid en leuzen gescandeerd.

Vooral het feit dat Caterpillar winst maakt, maar tegelijk fabrieken sluit, kreeg heel wat kritiek. “Men zou de regels op Europees niveau moeten herzien, om te vermijden dat er nog ‘beurs’-ontslagen mogelijk zijn”, verklaarde Ivan Del Percio van de socialistische vakbondsdelegatie. “En ook de Wet-Renault zou moeten worden aangepast.”

Vakbonden en directie bij Caterpillar Gosselies zijn nog steeds aan het onderhandelen over een sociaal plan, maar die onderhandelingen lopen volgens Del Percio erg moeilijk “omdat de Amerikanen aan de touwtjes trekken”.

bron: Belga