Crombez nodigt andere voorzitters uit voor overleg

door
Belga
Leestijd 1 min.

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft een brief gestuurd naar de andere partijvoorzitters waarin hij een overleg rond de intergemeentelijke samenwerking vraagt. Crombez wil onder meer het aantal mandaten fors verminderen en de vergoedingen publiek maken. Zo wil hij "samen het vertrouwen in de lokale bestuursvormen herstellen". Sp.a besloot eerder vandaag al bekend te zullen maken welke lokale mandatarissen allemaal in intercommunales zetelen en welke vergoedingen ze daarvoor krijgen. Daarnaast stelt de partij voor de extra vergoeding die burgemeesters en schepenen krijgen in intercommunales te schrappen.

In een brief aan de andere partijvoorzitters vraagt Crombez overleg om tot gezamenlijke standpunten te komen. Hij stelt voor per mandataris de inkomsten uit verschillende mandaten te plafonneren, bijvoorbeeld tot 130 procent van een schepenwedde.

"Elke partij die op lokaal niveau verantwoordelijkheid draagt, is op een of andere manier betrokken bij een intergemeentelijke samenwerking of een publiek aandeelhouderschap", brengt Crombez in herinnering. "Deze worden in diskrediet gebracht en werpen een smet op de politiek in het algemeen. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat wij samen op die vragen moeten antwoorden."

bron: Belga