Foto van het jaar toont "haat van onze tijd"

De foto van de moord op de Russische ambassadeur in Turkije is uitgeroepen tot de beste foto van het jaar. Burhan Ozbilici, fotograaf voor The Associated Press, wint daarmee de World Press Photo 2016.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Foto Burhan Ozbilici

Op het beeld is de 22-jarige politieagent te zien nadat hij op 19 december in Ankara Andrey Karlov doodschoot. Op de achtergrond ligt het slachtoffer. De jury koos voor dit werk aangezien "de explosieve foto echt de haat van onze tijd weergeeft". Juryvoorzitter Stuart Franklin noemt de winnaar een "ongelofelijke moedige man, die zijn werk heroïsch heeft gedaan doordat hij toevallig op een persconferentie was die in zo'n tragedie veranderde". "Wegrennen was geen optie", vertelde de Turkse fotograaf bij de uitreiking. "Ik moest mijn werk doen, ook al werd ik misschien vermoord of ernstig verwond."

 

 

80.400 foto's

Voor de 60ste editie van de prestigieuze fotowedstrijd stuurden meer dan 5.000 fotografen uit 125 landen ruim 80.400 foto's in. De jury heeft in acht categorieën prijzen uitgereikt. Ozbilici krijgt een bedrag van 10.000 euro. Andere winnaars zijn bijvoorbeeld Jonathan Bachman, die de prijs won in de categorie Contemporary Issues voor het beeld waarop activiste Ieshia Evans weigert te wijken tijdens protesten tegen politiegeweld in Baton Rouge in Louisiana, Bence Máté werd tweede voor zijn foto van drinkende buffels in de nacht in de categorie Nature Stories en Mathieu Willcocks kreeg de derde prijs in Spot News Stories voor dit werk van Eritrese vluchtelingen in een boot.