Commotie rond zwaarlijvige tijgers in Chinese zoo

Dikke Siberische tijger in Chinese zoo - Foto Facebook / CGTN

Deze foto’s gingen viraal maar de waarheid achter deze beelden is minder amusant. De verzorgers van de dieren beweren dat er niets aan de hand is, maar niets is minder waar, de dieren lijden aan ernstige obesitas.

Experts op het gebied van dierenwelzijn gaan de confrontatie aan met de eigenaren van de Chinese zoo nadat deze beelden viraal gingen. Volgens hen moet het dieet van de dieren aangepast worden aan hun beperkte lichaamsbeweging. Het feit dat deze tijgers zo overvoed zijn is pure dierenmishandeling volgens The International Fund for Animal Welfare. 

De verzorgers van het ‘Siberian Tiger Park’ in Noordoost China beweren dat het volstrekt normaal is dat de katachtigen in de winter reserves opbouwen, die ze in de lente en zomer weer verliezen. Dierenwelzijnsorganisaties zijn het echter oneens. “Dit is niet grappig of schattig, deze dieren zijn ziek”, zo hekelt de woordvoerder van de Born Free Foundation.

Negatieve reputatie

De 144 hectaren grote dierentuin zou het grootste natuurpark voor bedreigde diersoorten zijn, maar kwam eerder al negatief in de schijnwerpers. In 2015 werd er kritiek geuit op de manier waarop ze hun tijgers voedden. Bezoekers kunnen de dieren namelijk zelf voederen met vlees of levende kippen. Dat werkt niet alleen de obesitas mee in de hand, maar levert ook sadistische taferelen op.