World Grand Prix snooker - Barry Hawkins heeft derde rankingtitel beet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Barry Hawkins heeft zondag in het Engelse Preston de World Grand Prix snooker gewonnen. In de finale won de 37-jarige Engelsman met 10-7 van de Welshman Ryan Day. Day won het eerste frame, maar dan bouwde Hawkins in de eerste sessie met breaks van 53, 114, 102, 129, 145 en 97 een 6-3 voorsprong op. In de avondsessie ging "The Hawk" op zijn elan door. Onder meer met breaks van 128 en 85 kwam hij op één frame van de titel. Voor Day het sein om breaks van 87, 84, 92 en 75 te produceren en zich zo tot 9-7 terug te knokken. Het leek ook nog 9-8 te gaan worden, tot Hawkins een misser van Day op rood afstrafte.

"Barry was gewoon te goed in de eerste sessie", reageerde Day. "Ik ben heel tevreden met de manier waarop ik momenteel speel, maar elk foutje werd me zwaar aangerekend. Hopelijk kan ik het volgende week in het Welsh Open even goed of beter doen."

"Ik heb nooit zo goed gespeeld als nu", moest Hawkins erkennen. "Maar Day bleef maar vechten en plots kreeg ik geen enkele kans meer. Gelukkig kwam die er uiteindelijk toch."

Hawkins heeft nu drie full rankingtornooien op zijn palmares. In 2012 won hij het Australian Open, in 2014 het Players Championship. Dat laatste toernooi vond net als de World Grand Prix in de Guild Hall van Preston plaats. Dit seizoen stond Hawkins ook al in de finale van het Northern Ireland Open. Daarin moest hij in november nipt met 9-8 de duimen leggen voor Mark King (WS-21).

De 36-jarige Day wordt wel eens de beste speler die nooit een rankingtoernooi won genoemd en zal die weinig benijdenswaardige titel nog minstens een week moeten dragen. Maandag al treedt hij in Cadiff voor eigen publiek aan in het Welsh Open.

Voor zijn zege kreeg Hawkins een cheque van 100.000 pond (117.500 euro) overhandigd. Op de Order of Merit steeg hij daarmee van de twaalfde naar de achtste stek. Day klom van 24 naar 18 op. Luca Brecel kon zich nipt niet plaatsen voor het toernooi met de top 32 van de ranking over één jaar. Desondanks blijft hij op de wereldranglijst status quo op 26.

.

bron: Belga