Publipart – Publipart wil omstreden beleggingsfondsen verkopen en enkel nog ethische fondsen

De holding Publipart wil de in opspraak gekomen beleggingsfondsen onmiddellijk verkopen en zal aan de raad van bestuur voorstellen om alleen nog in ethische beleggingsfondsen te investeren. “Publipart investeert nu niet en zal nooit rechtstreeks investeren in bedrijven die betrokken zijn in wapenhandel of productie van wapens”, meldt het in een persbericht. Publipart wil ook “alle vergoedingen voor de bestuurders op heden stop zetten”. Publipart is “een privaatrechtelijke vennootschap en geen intercommunale”, zegt de holding. “Publipart is allesbehalve een ‘schimmige vennootschap’. Zij is weliswaar niet gekend bij het brede publiek, maar is een privaatrechtelijke vennootschap die volledig in orde is met alle wettelijke, vennootschapsrechtelijke, fiscale en bestuursrechtelijke voorschriften, officiële jaarrekeningen publiceert, een volwaardige en goed functionerende Raad van Bestuur heeft, op een correcte manier haar Algemene Vergaderingen samenroept en gecontroleerd wordt door een erkende commissaris.”
Publipart zegt voorts niet op dagelijkse basis de honderden posities in de beleggingsfondsen, die volgens de holding dagelijks veranderen, te screenen op het controversiële karakter. Volgens Publipart is dat de verantwoordelijkheid van de fondsenbeheerders.
“Publipart heeft in 2015 geïnvesteerd in 4 beleggingsfondsen via 2 erkende Belgische vermogensbeheerders. Bij de instap in de beleggingsfondsen werd de samenstelling van de portefeuille door de 2 vermogensbeheerders gerapporteerd. Op dat ogenblik stak het omstreden aandeel in Rheinmetall absoluut niet in de portefeuille van het fonds. Tot onze verbazing stellen wij op heden inderdaad vast dat volgens de laatst beschikbare informatie dit aandeel voorkomt in de lijst van activa, weliswaar met een gering percentage (1,14 procent van het fonds)”, zegt de holding nog.

bron: Belga