Pablo Iglesias herkozen als leider van Spaanse partij Podemos

Pablo Iglesias herkozen als leider van Spaanse partij Podemos
Pablo Iglesias herkozen als leider van Spaanse partij Podemos

De leider van de radicaal-linkse partij Podemos, Pablo Iglesias, is vandaag door de militanten herverkozen als partijleider. Hij werd met een ruime meerderheid van 89 procent herkozen als secretaris-generaal, zo maakte een secretaris van de partij, Pablo Echenique, bekend voor duizenden miltanten die bijeen waren in een congrespaleis in Madrid. Het programma van Pablo Iglesias, dat voor de voortzetting van de sociale contestatie is en voor een centralisering van Podemos, kreeg de steun van 56 procent van de militanten, terwijl 34 procent voor het programma van Inigo Errejon koos, de nummer twee van de partij, preciseerde Echenique.

“Eenheid en bescheidenheid tot aan de overwinning”, riep Iglesias tot de toehoorders, die hij dankte nadat hij zijn tegenstrever Errejon uitgebreid omhelsd had. Podemos, de broederpartij van het Griekse Syriza, ontstond in januari 2014 uit de beweging van de “indignados” tegen de besparingen en de corruptie. De partij heeft sindsdien een snelle opgang gemaakt in een land dat een economische crisis zonder voorgaande doormaakt. Ze is voortaan de derde politieke partij in Spanje.

Unidos Podemos, de alliantie met het groene en communistische Izquierda Unida, heeft 71 van de 350 zetels in het Spaanse Lagerhuis en heeft de leiding in steden als Madrid en Cadiz. Maar Pablo Iglesias (38) en Inigo Errejon (33), allebei docenten in de politieke wetenschappen, verdedigden twee erg verschillende visies. De 155.000 militanten van Podemos die vandaag aan de stemming deelnamen, hebben de knoop doorgehakt.

Bron: Belga