Nieuw-Zeelandse walvissen raken opnieuw in zee

De meeste van de 240 walvissen die zaterdag op een strand in Nieuw-Zeeland aanspoelden, konden worden gered. Natuurbeschermers slaagden erin om de dieren bij hoogwater opnieuw in de zee te drijven. Maar het blijft bang afwachten of de dieren niet opnieuw aan land zullen komen, ze bevinden zich immers nog altijd in de baai bij Farewell Spit.
Van de 240 grienden die aanspoelden, liggen er zondag nog een 17-tal op het strand. Daar liggen ook nog honderden karkassen van walvissen die de voorbije dagen op dezelfde plek aan land kwamen en stierven.
Honderden vrijwilligers zijn ingeschakeld om te vermijden dat er nog meer dieren zouden omkomen. Maar dat is geen evidentie: grienden kunnen tot 2 ton zwaar en 6 meter lang worden. De dieren die toch opnieuw in zee raakten, worden met een vliegtuigje van milieuorganisatie Project Jonah gevolgd.
De voorbije jaren was Farewell Spit, helemaal in het noorden van het Zuidereiland, regelmatig het toneel van gestrande walvissen. De laatste tien jaar gebeurde dat al minstens negen keer. Wetenschappers hebben geen sluitende verklaring waarom de dieren massaal aan land gaan.

Bron: Belga