Vier vandaag Darwindag met speciaal lettertype

Charles Darwin op oudere leeftijd - Foto Pixabay

Vandaag, op 12 februari, is het Darwindag. Dan herdenken humanisten over de hele wereld de geboorte van Charles Darwin in 1809. De Britse bioloog is vooral bekend als pionier van de evolutietheorie. Die houdt in dat de evolutie van planten en dieren gedreven door natuurlijke selectie, ook wel bekend als ‘de wet van de sterkste’.

Precies 208 jaar geleden werd Charles Darwin geboren in Shrewsbury, Engeland. Zijn roem heeft hij te danken aan zijn evolutietheorie en zijn bekendste boek ‘On the Origin of Species’ (‘De oorsprong der soorten’) uit 1859. Het levenswerk van Darwin is vandaag de dag terug te vinden in haast elk biologieboek. Dit is een van de redenen waarom Darwin een van de meest gerespecteerde figuren van zijn tijd is.

Darwin-lettertype

Ter ere van de Darwindag heeft bioloog en wetenschapscommunicator Ilja Van Braeckel van de Vrije Universiteit Brussel de Engelse natuuronderzoeker Charles Darwin weer tot leven gewekt met een ‘Darwin-lettertype’. Daarmee is het mogelijk om in het handschrift van Darwin te schrijven. Van Braeckel baseerde zich hiervoor op originele manuscripten en digitaliseerde de handgeschreven letters van de 208 jaar oude wetenschapper. Het resultaat is een gebruiksklaar Darwin-lettertype dat voor iedereen gratis beschikbaar is.