Lentezon lost winterkoude af

Lentezon lost winterkoude af
Belga / N. Lambert

De komende dagen zullen we kunnen genieten van de eerste tekenen van de lente. Het KMI voorspelt temperaturen tot 14 graden Celsius.

Daar is de lente, daar is de zon. Jan De Wilde bezong in 1990 al het einde van de winterslaap van de natuur en ook dit jaar mogen we zijn cliché weer bovenhalen. De koude heeft zich het voorbije weekend nog een keer kunnen uitleven, maar de komende dagen is de zon opnieuw aan de beurt.

Zacht begin van de week

De lente maakt vandaag zijn intrede met in veel regio’s brede opklaringen. Lokaal kunnen er ook lage wolkenvelden voorkomen, maar dan vooral in het uiterste oosten. De maxima schommelen tussen 5 en 11 graden Celsius. De zachte lentetemperaturen worden aangevoerd door een schrale, matige oostenwind. In de Ardennen zijn rukwinden van 45 tot 60 kilometer per uur mogelijk.

Vannacht blijft het grotendeels helder met slechts enkele tijdelijke lage wolkenvelden. De minima liggen tussen 0 en -3 graden.

Woensdag wordt terrasjesdag

Een aangenaam begin van de week dus, maar de komende dagen staat ons nog meer moois te wachten. Morgen houden de zachte temperaturen aan met maxima van 6 graden in de Hoge Ardennen tot lokaal 11 graden in Laag- en Midden- België. De oosten- tot zuidoostenwind waait wel, maar is te zwak om je kapsel overhoop te halen.

Woensdag steekt het goede weer nog een tandje bij. Het wordt dan zonnig met mogelijk een paar wolken over het westen. De temperatuur klimt tot 14 graden in het centrum en een zwakke tot matige zuidenwind.

De rest van de week blijft het rustig en meestal droog. Het wordt enkele graden minder zacht met nog maxima rond 10 graden.