Publipart – Tom Balthazar neemt ontslag als schepen en lijsttrekker in Gent

Publipart - Tom Balthazar neemt ontslag als schepen en lijsttrekker in Gent

De Gentse sp.a-schepen en kandidaat-burgemeester Tom Balthazar neemt ontslag als schepen en als lijsttrekker van de kartellijst sp.a-Groen. “Niet omdat ik een ernstige fout gemaakt heb of schuld zou moeten bekennen, maar omdat ik de toekomst van een progressief Gent niet wil laten verlammen door maanden van schandalen en opgeklopte discussies over vergoedingen”, meldt hij in een persbericht. “Ik heb in een eerdere verklaring reeds uitgelegd dat ik heel wat werk besteed heb aan de onderhandelingen die wij voeren over de uittreding uit Publilec”, zegt Balthazar in een mededeling. “We slaagden er reeds in om een bedrag van 9,9 miljoen euro aan het stadsbestuur te laten uitbetalen.”
In het persbericht verduidelijkt Balthazar verder dat alle opdrachten die hij daar uitvoerde, in het belang en in opdracht van de stad Gent waren. “Dat neemt niet weg dat de discussie over het beheer van Publipart kan blijven aanhouden en dat zowel over het stelsel van de vaste vergoedingen als over het duurzaam beheer van de fondsen opmerkingen mogelijk zijn. Misschien had ik hier (als vertegenwoordiger van een minderheidsaandeelhouder die wou uittreden) eerder opmerkingen moeten over maken.”
Hoewel hij de vragen en verontwaardiging van vele Gentenaars kan begrijpen, zegt Balthazar dat hij en zijn partij zien dat sommige groepen om louter politieke redenen het schandaal willen opkloppen en uitbuiten. “In een dergelijke sfeer van schandalen en verdachtmakingen is het niet mogelijk om een ploeg aan te voeren. Zonder vertrouwen kan je niet overtuigen. Zonder onbetwist gezag kan je geen burgemeester worden.”
Daarom besliste Balthazar, in overleg met zijn partij, om zijn ontslag aan te beiden als lijsttrekker en als schepen. Hij zegt de beslissing met veel spijt te nemen “omdat ik bereid was om het beste van mijzelf te geven voor onze stad en daarbij de steun van velen voelde.”
Balthazar besluit zijn mededeling dat geld niet de drijfveer was voor zijn inspanningen. “Anders zou ik wel andere keuzes gemaakt hebben in mijn professionele loopbaan”, klinkt het.

bron: Belga