Na PubliFin in Wallonië nu ook Vlaams ‘Publi-schandaal’

Ook Vlaamse politici raken verstrikt in een affaire rond intercommunales. De Gentse schepenen Tom Balthazar (sp.a) en Christophe Peeters (Open Vld) zijn betrokken bij een semi-publieke holding die torenhoge premies uitreikt, postjes verdeelt en belegt in chemische wapens, zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws zaterdag. Het gaat om de nv PubliPart, een dochtermaatschappij van de intercommunale PubliLec waar de stad Gent een aandeel van 12 procent in heeft. Voor de stad zetelt financiënschepen Christophe Peeters in de bestuursraad. Kandidaat-burgemeester Tom Balthazar deed dat ook, maar is in januari opgestapt na negen jaar bij PubliPart.
De nv belegt in aandelenfondsen en heeft participaties in andere intercommunales. Voor dat beperkte takenpakket strijken 17 bestuurders jaarlijks samen meer dan 350.000 euro bruto op.
Ook blijkt dat de ex-kabinetschef van de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) in PubliPart zit, twee jaar na zijn pensioen, maar de reden daarvoor is onduidelijk. Zowel het kabinet-Termont als de man zelf weigert commentaar.
PubliPart belegt daarnaast in omstreden bedrijven zoals het Duitse Rheinmetall, producent van chemische wapens. Bedrijven die mensenrechten schenden, zitten eveneens in de portefeuille. De nv verloor ook 2 miljoen euro aan het failliet van de Gentse Optima Bank en pompt via een durfkapitaalfonds belastinggeld in autohandelaar Cardoen.
De Gentse oppositie is verbolgen. “Nergens zijn Vlaamse socialisten zo ‘PS’ als in Gent. En de liberalen doen mee”, reageert Siegfried Bracke (N-VA). “Wij eisen de ontbinding van PubliPart en volledige transparantie in dit dossier”, klinkt het bij Tom De Meester van PVDA.
Bij PubliPart en de stad Gent wou geen van de betrokkenen commentaar kwijt.

bron: Belga