Grondwettelijk Hof legt bom onder verbeurdverklaringen in alle strafzaken

Rechters mogen niet meer automatisch elk voorwerp dat verband houdt met een misdrijf, verbeurd verklaren. Dat stelt het Grondwettelijk Hof in een verstrekkend arrest met gevolgen voor alle strafprocessen in ons land, zo schrijft de krant De Tijd zaterdag. Het Grondwettelijk Hof velde het arrest naar aanleiding van een drugszaak in Luik, waarbij de politie een man had betrapt terwijl hij wegreed van zijn vaste cocaïneleverancier. Bij het uitkammen van zijn auto vond de politie ook cocaïne.
Omdat de auto is gebruikt voor het misdrijf, vroeg het parket de verbeurdverklaring van de wagen. Als de rechter de man veroordeelt, is dat onvermijdelijk. De strafwet verplicht alle rechters om alle zaken die hebben gediend om het misdrijf te plegen, verbeurd te verklaren. De man in Luik vroeg de rechter echter om zijn wagen toch niet verbeurd te verklaren. Hij zou daardoor een te groot financieel verlies lijden.
Het Grondwettelijk Hof besluit nu dat de huidige wet en de verplichte verbeurdverklaring de grondwet schenden. De rechters moeten rekening houden met de financiële toestand van de beklaagde als ze over zo’n bijzondere verbeurdverklaring oordelen. Ze mogen niet meer automatisch tot de verbeurdverklaring overgaan, omdat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens “het ongestoord genot van ieders eigendom” beschermt.
Het arrest zal een impact hebben op alle strafprocessen in ons land, zodra het in het Belgisch Staatsblad verschenen is. Er zijn geen gevolgen voor al uitgesproken vonnissen en arresten. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat het arrest nog analyseren.

bron: Belga