Betoging in Elsene voor Afrikaanse jongen die door buschauffeur zou neergestoken zijn

In Elsene heeft zaterdagnamiddag een 150-tal mensen een betoging gehouden aan het commissariaat in de Collegestraat. Ze protesteerden er tegen het incident waarbij woensdagavond in Grimbergen een Afrikaanse jongen zou zijn neergestoken door een buschauffeur van De Lijn. De lokale politie van Grimbergen zou die agressie toen niet ernstig genomen hebben en ook de Brusselse lokale politie zou geweigerd hebben een klacht van de moeder van de jongen te noteren. Volgens de betogers is er duidelijk sprake van racisme. Het incident vond woensdagavond plaats toen de jongen met de bus op weg was naar zijn woning in Grimbergen. De buschauffeur zou twijfels geuit hebben over zijn sms-ticket en na enig geruzie zou die buschauffeur uitgehaald hebben met een mes, waarbij de jongen lichtgewond raakte. De politie kwam wel ter plaatse, maar liet de buschauffeur vertrekken, aldus de betogers.
“Als het omgekeerd was geweest, als de buschauffeur was aangevallen, hadden ze de aanvaller nooit zo snel laten vertrekken”, zegt Mireille-Tsheusi Robert, voorzitster van de vereniging Bamko. “De moeder van de jongen trok dezelfde avond nog naar de Brusselse politie, maar kreeg te horen dat ze daar geen klacht mocht indienen.”
Zaterdagnamiddag trokken moeder en zoon naar de politie in Elsene, om daar een klacht in te dienen, vergezeld van een 150-tal betogers. “Ook daar heeft het heel wat moeite gekost vooraleer men onze klacht wilde noteren, maar uiteindelijk is het toch gelukt”, aldus nog Mireille-Tsheusi Robert.
Dat lange wachten zorgde wel voor flink wat zenuwachtigheid bij de betogers, waarvan een deel zich tegen de politie keerde en met stokken, stenen en flessen gooide. Enkele politievoertuigen raakten beschadigd, maar in de vooravond keerde de rust weer.

bron: Belga