Aanval nachtclub Istanboel – Dader officieel in beschuldiging gesteld

De vermoedelijke dader van de aanslag op Nieuwjaar, op een nachtclub in Istanboel, is zaterdag officieel in beschuldiging gesteld. Dat melden Turkse media. Abdulgadir Masharipov werd vorige maand in Istanboel door de politie opgepakt na een klopjacht die twee weken duurde. Zijn vrouw werd twee dagen later ingerekend in de provincie Konya.
Masharipov heeft bekend op direct bevel vanuit Raqqa, bolwerk van IS in Syrië, gehandeld te hebben, zo meldden Turkse media eerder deze maand op basis van fragmenten uit de ondervraging van Masharipov. Hij zegt daarin dat het Taksimplein oorspronkelijk zijn doelwit was, maar dat hij daarvan afzag vanwege de zware veiligheidsmaatregelen op en rond dat bekende plein.
Hij wordt beschuldigd van “lidmaatschap van een terroristische organisatie, moord op meer dan een persoon en poging tot het omverwerpen van de grondwettelijk orde”, zo meldt het persagentschap Andolu.
Bij de aanval op nachtclub Reina tijdens de nacht van oud op nieuw lieten 39 mensen het leven. Het ging voornamelijk om buitenlanders. Zo was er ook een jongeman met de dubbele Belgisch-Turkse nationaliteit onder de slachtoffers. IS eiste de aanslag op.

Bron: Belga