Yakuza Zero: terug naar de roots

Foto R. V.

PS4. Twee jaar na zijn release in Japan wil Yakuza Zero nu ook de rest van de wereld veroveren. Maar heeft deze typisch Japanse game genoeg in huis om ook aan te slaan bij een Europees en Amerikaans publiek?

De Yakuza-saga is een echt fenomeen in Japan. Sinds 2005 dompelt de franchise gamers onder in de wereld van de Japanse maffia. Yakuza Zero is een prequel die je meeneemt naar de jaren ’80. Twintiger Kazuma Kiryu krijgt af te rekenen met een verschrikkelijk complot tegen zijn familie en clan. Deze nieuwe episode gaat dus op zoek naar de roots van het personage, met een mix van straatgevechten, vreemde minigames en verkenning in de nauwkeurig gereconstrueerde wijken van Tokio. Je zou kunnen denken dat Yakuza met dit ‘zero’-avontuur zijn deuren openzet voor spelers die de saga nog niet kennen, maar helaas… Yakuza Zero is verre van een Japanse GTA en blijft moeilijk toegankelijk voor niet-ingewijden.

Foto R. V.

Deze game is resoluut old school en staat mijlenver af van open werelden. Je actieradius en bewegingsvrijheid zijn dus beperkt. Bovendien kan je niet zomaar saven wanneer je wil. Je moet eerst je hoofdstuk uitspelen. De graphics zien er dan wel weer goed uit en als er geen eindeloze dialogen aan de gang zijn, zijn ook de gevechtsfasen leuk en geslaagd.

Als je al fan was van de Yakuza-saga, dan verdient deze prequel zeker vijf sterren. Ben je gewoon nieuwsgierig om deze op-en-top Japanse franchise te ontdekken, dan riskeer je teleurgesteld te worden.

(tw)