Heb je de buik vol van Valentijn? Dan zijn deze atypische vakantiebestemmingen geknipt voor jou

Een bed vol rozenblaadjes, een diner bij kaarslicht en koppeltjes die innig verstrengeld hun liefde tonen in het openbaar. Begint je maag al te draaien bij de Valentijnsgekte? Dan is een trip naar een allesbehalve romantische stad een goed idee.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Lelijk Charleroi

 

Wie graag dicht bij huis blijft, kan aan Cupido ontsnappen door een dagje Charleroi in te plannen. De grootste stad van Wallonië was dankzij de koolmijnen en de staalindustrie ooit het trotse Silicon Valley van de eerste industriële revolutie. Daar kwam in de jaren 50 verandering in. Zowat alle fabrieken sloten de deuren, maar bleven wel vuile roetwolken uitbraken. De combinatie van de verloederde gebouwen en het grijze straatbeeld transformeerde de stad tot een lelijk eendje. De afgelopen jaren werd Charleroi zelfs meermaals verkozen tot lelijkste stad van Europa.

Gevaarlijk Caracas

Venezuela heeft alles in huis om een vakantietopper te zijn: witte palmstranden, tropisch regenwoud en een enorme verscheidenheid aan exotische dieren. Toch heeft de hoofdstad geen al te beste reputatie. In 2015 werden daar per 100.000 inwoners bijna 120 moorden gepleegd, wat van Caracas de gevaarlijkste en meest gewelddadige stad ter wereld maakt. Als kers op de taart behoort de luchthaven van de stad tot een van de slechtste op onze aardbol.

Preuts Dubai

 

In de jaarlijkse Global Destinations Cities Index stond Dubai vorig jaar in de top vijf van de meest bezochte steden. Dat is niet zo vreemd, want het moderne emiraat lijkt net een kruising van de skyline van New York en de bling bling van Los Angeles, met nog een extra toefje luxe. Je vindt er dan ook alles: van de hoogste wolkenkrabber ter wereld tot het grootste shoppingcentrum en jeepsafari's in de woestijn. Toch zal je hier geen knuffelende koppeltjes tegenkomen. Op straat affectie tonen, kussen en zelfs handen vasthouden is er ten strengste verboden.

Verlaten Tsjernobyl

Het is al meer dan dertig jaar geleden dat de kerncentrale van Tsjernobyl ontplofte. Ondertussen is het gebied heroverd door natuur, grazen er opnieuw bizons en fladderen er weer vlinders rond. In 2011 besloot Oekraïne de radioactieve zone zelfs open te stellen voor het grote publiek. Elke week dwalen er zo'n 1.000 bezoekers rond, met een stralingsmeter op zak. Vooral Pripjat, de stad waar de werknemers van de kerncentrale woonden met hun gezin, is een hotspot voor extreem toerisme geworden. Intrigerend en spannend is het zeker en vast. Maar romantisch? Niet echt.

Druilerig Mawsynram

Als regen met bakken uit de lucht valt is de kans groot dat een date in het water valt (pun intended). En terwijl we in ons Belgenlandje steen en been klagen over het druilerige weer, giet het in het Mawsynram het hele jaar door. De regenmeter in het Indiase dorpje geeft gemiddeld 11.870 millimeter per jaar aan. Ter vergelijking: bij ons valt jaarlijks gemiddeld 820 millimeter. Daarom kreeg het ook de titel ‘natste plek ter wereld'. De vernuftige inwoners hebben zich al aangepast aan het vervelende weertje. Zo behoren ‘knups' tot hun dagelijkse garderobe: een soort uit de kluiten gewassen paraplu, gemaakt van bamboe en bananenbladeren.

Stinkend Rotorua

Rotorua uit Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn geothermisch natuurspektakel, spuwende geisers, modderbaden en spabehandelingen. Dat klinkt misschien als dé trekpleister voor kleffe stelletjes die hun verliefdheid wil vieren in de wellnesscentra, maar vergis je niet. De heetwaterbronnen verspreiden een bijzondere geur, waardoor er in heel de stad een doordringende zwavelstank van rotte eieren hangt.

Liesbeth De Corte