Wapens bij de griffies stapelen zich op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Griffies en politiebureaus kunnen hun in beslag genomen illegale wapens al maanden niet meer kwijt bij de Proefbank voor Vuurwapens in Luik, schrijft De Tijd vandaag. Al decennia worden illegale wapens in Luik in opdracht van het gerecht vernietigd. "We vernemen dat de griffies niet meer bij de proefbank terechtkunnen voor de wapens die het gerecht wil laten vernietigen", waarschuwt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote.

Volgens Degroote stapelen de wapens zich op bij de griffies, die de politiekantoren daarom vroegen hen voorlopig geen wapens meer te bezorgen. "De Luikse vuurwapenproefbank is al sinds de jaarwisseling in staking. Dat is een ronduit gevaarlijke situatie."

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt dat de huidige topman van de proefbank in Luik hem heeft gemeld "voorlopig geen vuurwapens meer te aanvaarden van de griffies". De reden die daarvoor wordt gegeven, is volgens Geens dat de inventarissen die de griffies opstellen niet zouden kloppen met het aantal wapens dat ze echt afzetten bij de proefbank. Om die toestand op te lossen gaat minister Geens de kwestie zo snel mogelijk bespreken met het College van Hoven en Rechtbanken.

Degroote gelooft die uitleg echter niet, en wijst daarnaast ook op een structureel probleem met de proefbank. "Het is meer dan nodig om orde op zaken te stellen, als men in Luik een nieuwe Publifin-affaire wil vermijden. Ik dien binnenkort dan ook een wetsvoorstel in om komaf te maken met deze hopeloos verouderde en zelfs potentieel gevaarlijke toestand. De proefbank werkt allesbehalve transparant."

bron: Belga