Twintiger maakte valse Facebook-profielen om minderjarigen te lokken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het parket Halle-Vilvoorde heeft vrijdag een gevangenisstraf van 45 maanden gevraagd voor een 28-jarige man die via Facebook minderjarige jongens en meisjes opzocht en hen ertoe probeerde te brengen naaktfoto's te delen. Met een van de meisjes zou hij ook afgesproken hebben, waarna hij haar zou verkracht hebben. Dat laatste wordt door de twintiger ontkend. Volgens het parket maakte de man op Facebook een reeks valse profielen aan waarmee hij vervolgens contact opnam met minderjarigen. Met valse profielen van jonge meisjes legde hij contact met minderjarige jongens en omgekeerd. Hij probeerde hen vervolgens ertoe te bewegen om naaktfoto's door te sturen. Als hij van een van zijn vrouwelijke slachtoffers een naaktfoto in handen kreeg, gebruikte hij die in chatgesprekken met jongens om ook van hen dergelijke beelden te krijgen, en vice versa. In totaal zou de man zo minstens tien minderjarigen benaderd hebben. Met een van hen zou hij ook afgesproken hebben, waarna hij haar in zijn wagen betastte en verkrachtte.

Het parket tilde zeer zwaar aan de feiten, onder meer omdat de man in 2011 al een probatie-opschorting had gekregen voor gelijkaardige feiten. "Nog terwijl dat proces liep, was hij al nieuwe feiten aan het plegen", klonk het. "Een cursus bij een gespecialiseerd centrum voor zedendelinquenten heeft blijkbaar ook niets uitgehaald, want ook nu lopen er nog twee nieuwe dossiers tegen de man, opnieuw voor nieuwe feiten."

Het parket eiste dan ook een effectieve celstraf van 45 maanden. De verdediging vroeg de vrijspraak voor de verkrachting, omdat daarover te veel tegenstrijdige verklaringen zouden afgelegd zijn. Voor de andere feiten pleitte ze voor een straf met probatie-uitstel. Het vonnis valt op 10 maart.

bron: Belga