Trump verzekert Chinese president één-Chinabeleid te respecteren

Trump verzekert Chinese president één-Chinabeleid te respecteren
Trump verzekert Chinese president één-Chinabeleid te respecteren

In zijn eerste telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping gisteren heeft president Donald Trump gezegd dat hij het Amerikaanse één-Chinabeleid zal respecteren. “Op vraag van president Xi ging president akkoord met het nakomen van het één-Chinabeleid”, zei het Witte Huis in een verklaring. Het telefoongesprek verliep “extreem hartelijk”, zo ging het verder, en beide leiders nodigden elkaar uit voor een bezoek.

Xi reageerde positief op Trumps boodschap dat hij de beleidslijn van de voorgaande Amerikaanse regeringen zal volgen. “Xi Jinping waardeert de nadruk van Trump op de toewijding van de Amerikaanse regering aan het één-Chinabeleid, en wees erop dat dat beleid het politieke fundament is van de Amerikaans-Chinese relaties”, zo berichtte de Chinese staatsomroep CCTV.

Niet lang na zijn verkiezingsoverwinning zorgde Trump voor een politieke rel door te telefoneren met de Taiwanese presidente. Daarmee verbrak hij een diplomatieke stilte tussen Taiwan en de VS die van start ging in 1979. Toen sloten de VS hun ambassade in Taiwan, nadat ze hun steun uitspraken voor het één-Chinabeleid, dat stelt dat Taiwan geen onafhankelijke staat is, maar tot China behoort.

Later zaaide Trump ook twijfel over het één-Chinabeleid, door te zeggen dat het deel zou kunnen uitmaken van handelsgesprekken. Daardoor dreigden de relaties tussen beide landen onder druk te komen staan.

Bron: Belga