Meer dan 400 walvissen aangespoeld in Nieuw-Zeeland

Meer dan 400 walvissen aangespoeld in Nieuw-Zeeland
Meer dan 400 walvissen aangespoeld in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn meer dan 400 walvissen aangespoeld, het grootste aantal ooit in het land, zegt de milieubeschermingsdienst vandaag. De 416 grienden spoelden aan in de nacht van donderdag op vrijdag op het strand van Farewell Spit in de Golden Bay-regio. Zeventig procent van de aangespoelde zoogdieren is dood, momenteel wordt er getracht om de nog in leven zijnde walvissen terug naar de zee te brengen.

“Gezien het hoge aantal dode walvissen kunnen we ervan uitgaan dat diegene die nog in leven zijn er niet goed aan toe zijn”, zegt Andrew Lamason, woordvoerder van de milieubeschermingsdienst op Radio New Zealand.

Er spoelen regelmatig grienden – een walvissensoort – aan op de kust van Farewell Spit. De afgelopen tien jaar gebeurde het al zeker negen keer. Maar dit is wel het grootste aantal ooit. Een wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen is er volgens de woordvoerder niet. Al speelt het soort zand en het ondiepe water waarschijnlijk wel een rol waarom walvissen moeilijk weg geraken als ze in die wateren terecht komen, aldus Lamason.

Grienden zijn een walvissensoort die het meest voorkomt in de Nieuw-Zeelandse wateren.

Bron: Belga