Inreisverbod VS – Hof van beroep bevestigt opschorting van omstreden decreet

Inreisverbod VS - Hof van beroep bevestigt opschorting van omstreden decreet
Inreisverbod VS - Hof van beroep bevestigt opschorting van omstreden decreet

Het federaal hof van beroep in San Francisco heeft donderdag het verzoek van de Amerikaanse regering om het migratiedecreet van president Donald Trump opnieuw in te stellen afgewezen. Dat meldden de Amerikaanse media. Het decreet werd tijdelijk bevroren door een federale rechter, en die beslissing werd donderdag unaniem bevestigd door de drie rechters van het hof van beroep in San Fransisco.
Het hof ging dus niet in op de vraag van de regering om de visumbeperkingen voor burgers uit Iran, Irak, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië weer in te stellen.
In hun vonnis van 29 pagina’s stelden de rechters onder meer dat de regering niet kon aantonen dat het niet opheffen van de opschorting van het decreet onherstelbare schade zou veroorzaken.
Ook bracht de regering “geen bewijs aan voor de bewering dat een vreemdeling uit een van de landen uit het decreet een terroristische aanslag pleegde in de Verenigde Staten”, klonk het. In het vonnis werk erkend dat het publiek een groot belang heeft bij de nationale veiligheid en de mogelijkheid van de president om beleid te voeren, maar ook belang heeft bij vrij reizen, vrijheid van discriminatie en het vermijden van het scheiden van families.
Het decreet van 27 januari, waarin de onderdanen van zeven moslimlanden tijdelijk de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd werd, werd vorige vrijdag tijdelijk opgeschort door een rechter in Seattle. De administratie van Trump ging in beroep tegen die beslissing, die ze “schandalig” noemde.
Na de uitspraak donderdag lijkt de president niet van plan de juridische strijd op te geven. “Ik zie jullie in de rechtbank, de veiligheid van ons land staat op het spel!”, zo tweette Trump in hoofdletters.

Bron: Belga