Franse wet tegen bezoek van jihadistische websites ongrondwettelijk

De Constitutionele Raad in Parijs heeft een wet tegen het bezoeken van jihadistische websites gecensureerd. De wet stelt dat het “regelmatig” oproepen van websites die aansporen tot terreuraanslagen of die verheerlijken, strafbaar is. Gebruikers riskeren tot twee jaar cel en 30.000 euro boete. Het wetsartikel is in strijd met de grondwet, besliste de Grondwettelijke Raad vrijdag. De paragraaf maakte deel uit van een pakket antiterreurmaatregelen dat in juni vorig jaar door het parlement werd goedgekeurd en de bestaande veiligheidswetten verstrengde.
De Constitutionele Raad verklaarde dat het artikel een schending betekent van het vermoeden van onschuld, omdat het bezoek los van de bedoelingen van de gebruikers bestraft wordt. Bovendien druist het artikel in tegen de menings- en communicatievrijheid. De Raad achtte ook het gelijkheidsbeginsel geschonden, omdat er uitzonderingen werden voorzien voor personen met “redelijke motieven”, zoals bijvoorbeeld wetenschappers en journalisten, en andere burgers voor hun bezoek wel zouden gestraft worden.
Frankrijk was de voorbije twee jaar het doel van verschillende islamitische terreuraanslagen, waarbij in totaal 238 mensen werden vermoord.

Bron: Belga