Centrumlijst-Vld, CD&V en Open & Liberaal sluiten akkoord in Haaltert

Centrumlijst-Vld

Zes maand na het uitroepen van de onbestuurbaarheid in Haaltert, sluiten oppositiepartijen Centrumlijst-Vld, CD&V en Open & Liberaal een akkoord. Phaedra Van Keymolen (CD&V) wordt voorgedragen als burgemeester, zo bevestigt de politica. Het waren oppositiepartijen Centrumlijst-Vld en CD&V die eind juli het voorstel tot onbestuurbaarheid op de gemeenteraad brachten, en daarbij steun kregen van twee dissidenten van Open & Liberaal, die een bestuurscoalitie vormden met N-VA en sp.a.
Een bemiddelingsronde van gouverneur Jan Briers leverde net na de zomervakantie niets op. Om een procedure voor de Raad van State te snel af te zijn, trokken de initatiefnemers voor het uitroepen van de onbestuurbaarheid hun raadsbesluit eind november terug, om direct daarna opnieuw de onbestuurbaarheid vast te stellen. Gouverneur Briers bemiddelde daarop opnieuw, zonder resultaat, waardoor Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) begin februari de gemeenteraad de opdracht gaf om een nieuwe coalitie te sluiten.

Vrijdagavond bevestigt CD&V-kopvrouw Phaedra Van Keymolen dat haar partij een akkoord heeft gesloten om de gemeente te besturen samen met Centrumlijst-Vld en Open & Liberaal. CD&V bezit vijf zetels in de gemeenteraad, Centrumlijst-Vld bezit er 7 en Open & Liberaal vier, al is het wat die laatste partij betreft nog niet duidelijk hoeveel leden er in de nieuwe coalitie stappen. In Haaltert telt de gemeenteraad 25 zetels.

Phaedra Van Keymolen wordt voorgedragen als burgemeester, over de invulling van het schepencollege wordt nog gesproken, zo is te horen.
Phaedra Van Keymolen behaalde bij de vorige verkiezingen het op één na hoogste stemmenaantal (1.094) in Haaltert, na Willy Michiels van Centrumlijst-Vld. De gemeenteraad in Haaltert komt dinsdagavond samen.

bron: Belga