Antwerpen dreigt voor het eerst een onveilig studentenpand te sluiten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stad Antwerpen heeft vrijdag voor het eerst beslist om een studentenpand te laten sluiten omdat de eigenaar blijft nalaten te voldoen aan de vereiste brandveiligheidsnormen. De maatregel kadert in het sinds 2010 van kracht zijnde studentenhuisvestingsbeleid van de stad, waarbij panden gecontroleerd worden op brandveiligheid en woonkwaliteit om de veiligheid van studenten te garanderen. De eigenaar krijgt nu nog twee weken voor de effectieve sluiting om alsnog het pand in orde te brengen. Indien dat niet gebeurt belooft de stad de bewoners te ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuw studentenonderkomen. Het pand in kwestie is een gebouw met tien kamers in de Sint-Laureisstraat. "Ondanks opvolging en aanmaning voldoet het nog steeds niet aan de noodzakelijke brandveiligheidsvereisten", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Eigenaars die weigeren de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van studenten te waarborgen, moeten we strikt opvolgen."

Het studentenhuisvestingsbeleid bestaat uit een samenwerking tussen de stadsdiensten, de instellingen voor hoger onderwijs en Gate 15, een organisatie die Antwerpse studenten op allerlei manieren begeleidt. Er gebeuren controles op woonkwaliteit, brandveiligheid en stedenbouw. Panden die aan alle kwaliteitseisen en veiligheidsnormen voldoen, krijgen een groen kwaliteitslabel op Kotweb, de online database van studentenkamers. Indien er problemen aan het licht komen, volgt eerst een "hersteltermijn" van zes maanden, waarna een rood label kan volgen dat uiteindelijk na hercontroles en een GAS-procedure dus zelfs tot een sluiting kan leiden. Eigenaars krijgen tussendoor begeleiding aangeboden door de stad.

De voorbije jaren werden 974 panden al minstens één keer gecontroleerd - goed voor 9.104 wooneenheden voor studenten. Meer dan de helft (524 panden) kreeg intussen een groen label. 64 panden hebben een rood label en zitten dus in een opvolgingsprocedure.

bron: Belga