Met deze gel voor mannen kunnen we binnenkort twee jaar onbezorgd tekeergaan

Onderzoekers in Californië hebben een speciale gel ontwikkeld die mannen zou toelaten om tot twee jaar lang seks te hebben zonder risico op zwangerschap. Volgend jaar zijn de eerste tests voorzien met proefpersonen.
door
Ruth
Leestijd 1 min.

De verantwoordelijkheid voor anticonceptie komt momenteel vaak op de schouders van de vrouw terecht. Voor mannen is het aanbod dan ook veel beperkter. Er zijn condooms en er is de vasectomie, maar dat laatste is meteen een erg drastische ingreep.

De nieuwe gel met de naam Valsalgel wordt geïnjecteerd in de zaadleiders. Dat zijn de kanaaltjes waarlangs het sperma uit de teelballen ontsnapt. De gel zorgt daar voor een barrière die, aldus de onderzoekers, 100% succes garandeert.

Het grote voordeel van de nieuwe methode is dat ze, in tegenstelling tot een vasectomie, omkeerbaar is. De zaadleiders worden niet doorgesneden en de gel kan weggehaald worden door de zaadleider te spoelen met een speciale zoutoplossing.

Foto Parsemus Foundation

In een recente test voorkwam de Valsalgel gedurende twee jaar succesvol zwangerschap bij zestien apen. “We merken dat deze methode veilig is en minder complicaties veroorzaakt dan een klassieke vasectomie”, aldus onderzoekster Catherine VandeVoort van het California National Primate Research Centre. “Valsalgel is een veelbelovend alternatief. Onderzoek bij konijnen toonde bovendien aan dat het proces omkeerbaar is.”

De gel wordt ontwikkeld door de Parsemus Foundation in Berkeley, een vzw die onderzoek doet naar anticonceptie. Als alles volgens plan verloopt, zullen volgend jaar de eerste menselijke tests uitgevoerd worden.