Resident Evil 7: Biohazard is niet voor bangeriken

Foto R. V.

PS4/XONE/PC. Resident Evil 7 is een echt keerpunt in de reeks. Met zijn first-person gameplay en virtuele realiteit is deze zevende episode huiveringwekkender dan ooit.

Sinds zijn lancering op PlayStation in 1996 heeft Resident Evil zijn stempel op een hele generatie gamers gedrukt. De franchise is uitgegroeid tot dé referentie in Survival horror. Zo verkocht Capcom op twintig jaar tijd meer dan 70 miljoen exemplaren. In tegenstelling tot andere saga’s, die na enkele episodes buiten adem raken, blijft de reeksspelers overal ter wereld verrassen en schrik aanjagen. En aan de kwaliteiten en nieuwigheden van deze Resident Evil 7 te zien, is het nog lang niet gedaan.

De angst is alomtegenwoordig

Foto R. V.

In dit nieuwe avontuur speel je met Ethan Winters, een man die op zoek is naar zijn verdwenen vrouw. Nadat hij een vreemde videoboodschap krijgt van haar, trekt hij naar het afgelegen Louisiana. Hij belandt er in een verlaten huis, het landgoed van de familie Baker. Met een zaklamp in de hand gaat hij op verkenning, in een decor waar heel, heel vreemde dingen aan de hand zijn.

Alle voorgangers waren third-person shooters, maar Resident Evil 7 breekt met die traditie en is een rasechte FPS. Een riskante gok, maar wel een schot in de roos. Je wordt nog meer ondergedompeld en het geheel is nog veel schrikwekkender. De angst is alomtegenwoordig en je weet nooit wat je te wachten staat achter de volgende deur. Elke stap is bijna een heldendaad op zich. De graphics, de regie en de geluidseffecten dragen allemaal bij tot die staat van permanente angst. We sprongen geregeld uit onze zetel omhoog. Hartpatiënten en bangeriken gelieve zich te onthouden.

Een meeslepend avontuur

Het avontuur wisselt af tussen verkenningsfasen en het zoeken naar voorwerpen, het oplossen van puzzels en natuurlijk het vechten tegen de hardnekkige leden van de familie Baker. Je moet ook leren je inventaris te beheren en je eigen verzorgings- en munitiekits te maken. Door oude VHS-tapes in een videorecorder te stoppen, kan je in flashbacks spelen met andere personages die in het huis gepasseerd zijn. Ondanks de vele verwijzingen en knipogen naar de vorige episodes is Resident Evil 7 perfect geschikt voor nieuwkomers. Tot slot is dit ook de eerste game die volledig compatibel is met de PlayStation VR-bril, voor een nog intensere ervaring!

Alleen jammer dat het avontuur zo kort is. Afhankelijk van hoe bang je bent, moet het lukken om Resident Evil 7 in tien uur uit te spelen. Zonder te profiteren van alle geheimen van de game kan dat zelfs nog sneller. Er wacht je een trofee als het je lukt in minder dan vier uur en sommige YouTubers bereikten zelfs de eindgeneriek in 1u44, in Speedrun-modus. Maar dat heeft weinig zin. Resident Evil 7 is horror van de bovenste plank.

(tw)