Nog geen weekendplannen? Wij helpen je uit de zetel

Nog geen plannen dit weekend? Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Deze vijf tips helpen je op weg. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Het huis der verboden muziekjes (12 februari in Antwerpen)

Vijftien jaar geleden zette het Gentse LOD muziektheater de concert- en theaterzalen in vuur en vlam met het memorabele Het huis der verborgen muziekjes, een theatraal concert waarvoor multi-instrumentalist Dick van der Harst muzikanten en stijlen van over de hele wereld mengde tot een smeltkroes van klanken en kleuren. De beroemde flamenco-zangeres Amparo Cortés was toen de ster van de avond. Nu, ouder en rijper, brengt van der Harst voor de tweede keer een bonte groep muzikanten samen met achtergronden in jazz, Keltische en Bretoense muziek, flamenco, klassiek... Dit keer gaat het om een huis der ‘verboden' muziekjes - een tikkeltje stouter dus.

Saint-Amour (11 februari te Aalst)

Als we de liefde niet zouden hebben… Saint Amour, het literaire programma voor passionele zielen, is zo vriendelijk ons elk jaar te herinneren aan dat unieke gevoel dat onze hartklop bepaalt. Poëzie is natuurlijk het übergenre als het over de liefde gaat, maar Saint Amour voorziet elk jaar in een gevarieerd programma waarin er naast gelezen ook gedanst, gezongen en gespeeld wordt. Editie 2017 wordt evenwel een specialleke, want in plaats van een heuse liefdeskaravaan trekt slechts één auteur door het Vlaamse land: Herman Brusselmans. Hij wordt 60 jaar en schreef 70 boeken - en niet zelden gingen die over de liefde. Dat maakt hem tot Mister Saint Amour 2017.

Ooggetuigen: Francisco Goya en Farideh Lashai (nog tot en met 7 mei in Gent)

Wat hebben de Spaanse kunstenaar Goya en de Iraanse Farideh Lashai met elkaar gemeen? Hun snijdende kritiek op geweld en onderdrukking, om maar iets te zeggen. Het MSK in Gent organiseert een duotentoonstelling rond deze ‘ooggetuigen'. Op de gravures van Goya staan gewone burgers die trachten te overleven, Lashai toont op haar beurt subversieve video-installaties waarin ze Goya ook citeert.

Oorlog (12 februari te Brussel)

Kinderen net zo ernstig nemen als volwassenen en de speelse gevoeligheid voor taal: dat is de artistieke handtekening van de Nederlandse regisseur Jetse Batelaan, in Vlaanderen een goed bewaard geheim. Tijd om dat geheim te ontsluieren, want Batelaan is een van de coolste regisseurs van het jeugdtheater vandaag. Logische verhaaltjes van a tot z moet je van hem niet verwachten. En nog veel minder wanneer het gaat over een groot en ongrijpbaar onderwerp als oorlog. In ‘Oorlog', de nieuwste van Theater Artemis, proberen Batelaan en zijn ploeg het begrip in- en uit elkaar te puzzelen, als een spel - maar dan wel een met donkere ondertoon.

KEREKEWERE (10 en 11 februari in Waregem)

Waregem - Genoeg redenen dit weekend om meerdere malen were te keren naar Waregem, want in CC de Schakel ontrolt zich daar een festival met een programma om vingers en duimen bij af te likken. Je kan twee dagen proeven van de specialiteiten van het huis: theater, muziek, circus, film en humor. Circo Ripopolo, Cie Cecilia en Het Zesde Metaal springen haasje over met Gunter Lamoot en Major Tom, die een tribute brengt aan de gevallen held David Bowie. Maar we hebben ook een tip uit het randprogramma: ga vooral in de allerschattigste Hip Hip Cabine kijken. Het duurt acht minuten, maar je komt buiten met een glimlach.