Maan zal tegen de aarde botsen

De maan komt elk jaar 3,8 centimer dichter bij onze planeet, en dat cijfer zal in de toekomst alleen maar stijgen. Onze zon groeit en dat zal het proces versnellen, met desastreuze gevolgen.
door
Timmy
Leestijd 1 min.

Over miljarden jaren zal er een botsing komen tussen de maan en de aarde. Dat is wat deskundigen beweren. “Binnen vijf miljard jaar zal de zon uitgroeien tot een rode reus die honderden keren groter is dan de relatief kleine ster die ze nu is. De zon zal dan even groot worden als de huidige omloopbaan van onze aarde”, zegt Leen Decin van de KU Leuven tegen het Nieuwsblad. Tegen dan zijn Mercurius en Venus al verdwenen.

De grotere zon zal feller schijnen en zo al het leven op aarde uitroeien. Wat er met de aarde zal gebeuren, is nog onduidelijk. De zon zal tijdens het groeiproces veel materie verliezen door een sterke sterrenwind. Binnen zeven miljard jaar is onze ster een witte dwerg. Een ster die zo groot is als de aarde, maar amper licht geeft.

De groeiende zon zorgt er ook voor dat de maan sneller naar de aarde beweegt. Binnen 65 miljard jaar komt het tot een botsing tussen de aarde en haar satelliet. Onze planeet is tegen dan een bevroren, omdat onze zon al tientallen miljarden jaren nog amper licht geeft. Het effect van de botsing zal resulteren in een enorme magmaplaneet.