Blijkbaar koken we onze rijst verkeerd

Rijst
Foto Pixabay

Er is niets gemakkelijker dan rijst koken: je kiepert het in een pot met water en wacht tot al het water geabsorbeerd is. Maar volgens Britse wetenschappers is die bereidingsmethode ongezond.

Volgens experts bevat rijst te veel arseen, een chemische stof die op termijn kanker of hartkwalen kan veroorzaken. Britse onderzoekers van de Queens University hebben voor het BBC-programma ‘Trust me, I’m a Doctor’ verschillende kookwijzen uitgetest, om te checken hoeveel arseen er uiteindelijk achterblijft.

Wat blijkt? Bij de meest gebruikte bereidingswijze, waarbij je twee kopjes water per kopje rijst gebruikt, daalt het arseenniveau amper. Uiteindelijk kwam er slechts een methode uit de bus die effectief werkt om het arseengehalte met 80% te verminderen.

Veilig stappenplan

  1. Laat de rijst een nachtje weken
  2. Spoel de rijst tot je water niet meer troebel, maar helder is
  3. Zeef de rijst
  4. Doe de rijst in een kom met vijf keer zoveel water als rijst
  5. Kook de rijst op een laag vuurtje en laat het een kwartiertje sudderen
  6. Eet en geniet!