Zittingen in Brussels justitiepaleis sterk verstoord door actie Veiligheidskorps

Zittingen in Brussels justitiepaleis sterk verstoord door actie Veiligheidskorps

In het Brusselse justitiepaleis kunnen deze voormiddag geen of amper zittingen met gedetineerden plaatsvinden nadat een aanzienlijk deel van het Veiligheidskorps zich ziek heeft gemeld. Dat meldt het parket-generaal. De actie ging van start na een personeelsvergadering waarop de laatste evoluties in de onderhandelingen rond de overgang van het Veiligheidskorps naar de federale politie werden besproken, die niet het gewenste resultaat hadden. Een deel van het Veiligheidskorps is wel aan het werk, maar het is nog niet duidelijk welke zittingen kunnen plaatsvinden. Sinds 2015 wordt onderhandeld over een overgang van het het Veiligheidskorps naar de federale politie maar die onderhandelingen lopen allesbehalve eenvoudig, klinkt het bij verschillende bronnen binnen het Veiligheidskorps. “Daarbij zijn loonbarema’s voorgesteld die minder gunstig zijn dan de huidige”, klinkt het. “Ons personeel zou hetzelfde werk moeten doen aan een lager loon. Er waren ook beloftes gemaakt over promoties na het slagen voor bepaalde examens. Die promoties kunnen nu, door die geplande overgang naar de federale politie plots ook niet meer gegarandeerd worden, waardoor onze mensen nog eens een financieel nadeel zouden leiden.”

Het personeel van het Veiligheidskorps voerde daarom sinds vorige week acties, zowel in het Brusselse justitiepaleis als in enkele kleinere gerechtsgebouwen in Wallonië. Daarbij weigerde het personeel nog na 15.36 uur, bij het officiële einde van hun werkdag, te werken.

“Morgen zijn er onderhandelingen geweest op het kabinet-Geens waarbij weliswaar opnieuw een aantal beloftes gedaan zijn maar zoals steeds heeft men geweigerd die op papier te zetten”, aldus het Veiligheidskorps. “Een aantal mensen heeft daarom beslist zich ziek te melden.”

bron: Belga