Trump hoopt op "constructieve relatie" met China

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump hoopt op een "constructieve relatie" met China. Dat schreef hij in een brief aan de Chinese president Xi Jinping, zei het Witte Huis woensdag. In de brief bedankte Trump zijn Chinese collega voor de felicitaties die hij van hem kreeg na zijn eedaflegging, en wenste hij hem nog een gelukkig Lantaarnfeest en een voorspoedig Jaar van de Haan. Trump zei ook uit te kijken naar het ontwikkelen van een "constructieve relatie die in het voordeel is van zowel de Verenigde Staten als China", zo zei het Witte Huis in een verklaring.

Sinds zijn eedaflegging sprak de Republikeinse president al met verschillende wereldleiders, maar nog niet met de Chinese president. De verhoudingen met China zijn gespannen sinds Trumps aantreden. Hij beschuldigde het land ervan zijn munt te manipuleren, en dreigde met een invoertaks voor Chinese producten.

Eerder deze maand merkten Chinese sociale mediagebruikers en media op dat Trump niet tijdig zijn nieuwjaarswensen had overgemaakt, nochtans wel gebruikelijk voor een Amerikaanse president.

De Chinese staatskrant Global Times noemde het uitblijven van de wensen verontrustend voor de Chinees-Amerikaanse relaties. "Sommige Chinese internetgebruikers vonden het respectloos van Trump om geen wensen over te maken", schreef de krant.

bron: Belga