Senaat bevestigt Jeff Sessions als minister van Justitie

Senaat bevestigt Jeff Sessions als minister van Justitie
Senaat bevestigt Jeff Sessions als minister van Justitie

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag Jeff Sessions bevestigd als minister van Justitie, na een tumultueus benoemingsproces. De benoeming werd goedgekeurd met 52 stemmen voor en 47 tegen. De Democraten stemden op een na allemaal tegen, terwijl de Republikeinen unaniem voor stemden.
Tijdens de voorverkiezingen van 2016 was de ultraconservatieve zeventigjarige de eerste senator die zijn steun uitsprak voor Trump.
Het nominatieproces kende een woelig verloop, waarbij Sessions zich moest verdedigen tegen beschuldigingen van racisme. In 1986 blokkeerde een senaatscommissie Sessions’ aanstelling tot federaal rechter wegens racistische uitlatingen.
Democraten en burgerrechtenactivsiten betwijfelen daardoor dat Sessions als justitieminister de rechten van minderheden voldoende zal beschermen. Volgens de Republikein John Cornyn zal Sessions zorgen voor de terugkeer van “een instelling die gelooft in de rechtstaat en zal zorgen voor de naleving ervan, los van politieke overwegingen”.
Jeff Sessions zal nu het ministerie van Justitie leiden, dat sinds Trumps aanstelling heel wat chaos kreeg te verduren. Op 30 januari ontsloeg de Republikein waarnemend minister van Justitie Sally Yates, omdat ze haar medewerkers de opdracht gaf Trumps inreisverbod niet te verdedigen voor de rechter. Dana Boente nam het toen van haar over.

Bron: Belga