Premier Michel zwijgt na kritiek Netanyahu

Premier Michel zwijgt na kritiek Netanyahu

Premier Charles Michel heeft donderdag zowat anderhalf uur samengezeten met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Na afloop volgde enkel een verklaring voor de pers. Journalisten die op een repliek hoopten na de kritiek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, kwamen van een kale reis terug. Premier Michel bracht de voorbije dagen een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Hij ontmoette daarbij ook vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties ‘Breaking the silence’ en ‘B’Tselem’. De pers was niet uitgenodigd op het bezoek en de premier was na afloop erg discreet. Hij zei dat hij een informatieve ontmoeting had, die “een extra bewijs was van het moeilijk de situatie is”.

De Israëlische premier Netanyahu reageerde woensdagavond erg scherp op de ontmoeting en liet het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn “afkeuring” uitdrukken bij de Belgische ambassade in Israël. “De Belgische overheid moet kiezen: of van koers veranderen of een anti-Israëlische lijn volgen”, klonk het in een mededeling.

Reageren op de kritiek deed Michel nog niet. Na de ontmoeting met Abbas legden beiden slechts een verklaring af, ruimte voor vragen was er niet. Een journalist riep premier Michel de vraag nog toe, maar die bleef onbeantwoord.

In zijn statement na de ontmoeting met Abbas wees Michel opnieuw op de goede Belgische relaties met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit. Hij herhaalde wel zijn veroordeling van de controversiële kolonistenwet die de Knesset eerder deze week gestemd heeft en riep opnieuw op tot respect voor het internationaal recht.

De ontmoeting met Abbas noemde premier Michel “intens en nuttig”. De eerste minister wees op de Belgische ontwikkelingssteun voor de Palestijnse gebieden en herinnerde aan de resolutie van de Kamer die de regering het mandaat geeft om Palestina als staat te erkennen “op het meest opportune moment in het vredesproces, in overleg met de Europese partners”. “Want we weten dat we die erkenning maar één keer kunnen geven”, klonk het.

Abbas van zijn kant bedankte Michel voor de “materiële en morele steun in alle mogelijke vormen van België aan het Palestijnse volk”. “We bevestigen ook onze steun aan België in de strijd tegen terreur en geweld die wij veroordelen in al zijn vormen”, vervolgde de Palestijnse president. Om België en de EU tot slot op te roepen om de VN-resolutie 2334 te helpen afdwingen “voor het te laat is”. De resolutie stelt dat de Israëlische kolonisatie van de Palestijnse gebieden moet stoppen.

bron: Belga