Le Pen start zaak tegen Europese topambtenaren

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen heeft juridische stappen gezet tegen topambtenaren van het Europees Parlement en de Europese antifraudedienst Olaf. De voorzitster van het Franse Front National (FN) beschuldigt hen ervan, bewijzen te hebben vervalst om honderdduizenden euro’s aan Europese middelen terug te claimen van de partij. Het Europees Parlement eist zo’n 340.000 euro terug van Le Pen omdat ze twee partijmedewerkers met Europees geld zou hebben betaald. Een onderzoek van Olaf bracht het misbruik aan het licht. Omdat de presidentskandidate van uiterst rechts weigert het geld terug te storten, houdt het parlement intussen een deel van haar loon in.

Le Pen heeft nu op haar beurt bij een Belgische rechtbank een rechtszaak aangespannen, meldt Politico. Haar aantijgingen richten zich op secretaris-generaal Klaus Welle van het Europees Parlement, Olaf-topman Giovanni Kessler en de waarnemend directeur onderzoeken van de dienst, Beatriz Sanz Redrado. Ze zouden volgens haar bewijzen hebben vervalst om het Front National te ondermijnen.

Le Pen wijst ook toenmalig parlementsvoorzitter Martin Schulz met de vinger. Het is volgens haar geen toeval dat het onderzoek “een maand en twee dagen na het verkiezingssucces” van het FN werd opgestart. Ze suggereert dat Schulz, die het intussen tot kandidaat-bondskanselier in Duitsland heeft geschopt, met medeplichtigheid van Olaf om politieke redenen een heksenjacht tegen haar lanceerde.

Het Europees Parlement ontkent alle aantijgingen en beklemtoont dat de procedures voor het terugvorderen van oneigenlijk gespendeerde fondsen strikt zijn gevolgd. Olaf beklemtoonde op zijn beurt in volledige onafhankelijkheid te werken en de procedures te respecteren, inclusief het recht van Le Pen om gehoord te worden.

bron: Belga