Amnesty lanceert briefschrijfactie tegen terdoodveroordeling Iraanse wetenschapper

Amnesty lanceert briefschrijfactie tegen terdoodveroordeling Iraanse wetenschapper

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International lanceert donderdag een internationale briefschrijfactie tegen de terdoodveroordeling van de Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali, die ook aan de VUB werkt. Daarnaast start Amnesty een online petitie, die ze tijdens een actie dinsdag aan de Iraanse ambassade in Brussel zal afgeven. Djalali werd vorig jaar opgepakt bij een bezoek aan zijn thuisland en beschuldigd van spionage. Hij riskeert de doodstraf. Djalali werkt als dokter in de geneeskunde voor een onderzoeksgroep die verbonden is aan de VUB en aan de UPO-universiteit in het Italiaanse Navaro.

In een online petitie vraagt Amnesty aan de Iraanse ambassade in Brussel de vrijlating van Djalali, of een eerlijk proces voor een erkend misdrijf. “De organisatie verzoekt ook om hem toegang te geven tot medische zorg, zijn advocaat en familie”, zegt Amnesty in een persbericht.

De handtekeningen zullen komende dinsdag overgemaakt worden aan de ambassade in Brussel. Er zal een actie plaatsvinden van Amnesty, gesteund door docenten en studenten van de VUB. De deelnemers van de actie zullen er eveneens aandacht vragen voor Hamid Babaei, een Iraanse student aan de Luikse universiteit die tot zes jaar cel werd veroordeeld voor spionage.

“Amnesty lanceerde wereldwijd ook een briefschrijfactie met dezelfde eisen, gericht aan de Iraanse president, ayatollah Khamenei en het hoofd van de rechterlijke macht”, klinkt het. Meer informatie over de petitie of de internationale briefschrijfactie is te vinden op de website van Amnesty.

bron: Belga