Verveling is goed voor je creativiteit

Verveling bevordert creativiteit
Foto Pexels

Als we een halfuur op de trein zitten, hebben we de neiging om door onze Facebookfeed te scrollen, mails te beantwoorden of een potje Candy Crush te spelen. Maar voor de komst van de smartphone verveelden veel mensen zich te pletter. Toch zou de klok terugdraaien een goed idee zijn, beweren Britse wetenschappers. 

Onderzoekers van de University of Central Lancashire en de University of Southampton claimen dat verveling creativiteit bevordert. Voor die uitspraak baseren ze zich op twee experimenten.

Tijdens de eerste test kregen twee groepen de opdracht om oplossingen te bedenken voor plastic bekertjes. De ene groep moest op voorhand een saaie taak uitvoeren, namelijk nummers uit een telefoonboek overtypen. Uiteindelijk kwamen de mensen uit de saaie groep met meer én creatievere ideeën op de proppen.

In de tweede test werden de deelnemers uitgedaagd om zoveel mogelijk associaties te noemen bij een bepaald woord. Deze keer betrof de saaie opdracht geen telefoonnummers overtypen, maar kijken naar een screensaver. Ook hier kwamen er gelijkaardige resultaten uit de bus.