Schauvliege wil plastic zakjes overal verbieden

Schauvliege wil plastic zakjes overal verbieden
Belga / B. Fahy

Als het van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) afhangt, geldt er binnenkort in alle winkels een algemeen verbod op plastic zakjes. Oppositiepartij Groen steunt het voorstel, maar Unizo vindt een algemene ban “te voorbarig”.

Duurzaamheid wordt voor Belgische handelaars steeds meer een kenmerk om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Dat heeft een effect op de producten die ze aanbieden, maar ook op de organisatie van de winkels. En die trend is ook de overheden in ons land niet ontgaan.

Vizier gericht op dunne zakjes

In Wallonië geldt sinds kort een verbod op niet-herbruikbare plastic zakjes en ook Brussel maakt werk van een gelijkaardige maatregel. Het is een voorbeeld dat omgevingsminister Schauvliege maar wat graag wil volgen.

De minister is voorstander van een algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes, meer specifiek de ‘dunne’ tassen, met een dikte van 50 micrometer. Het verbod zou niet enkel gelden voor supermarkten, maar voor alle winkels. Wel zou er een uitzondering gelden voor de fijne zakjes voor groenten en fruit, omdat daar niet meteen een alternatief voorhanden is, bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne.

Financiële compensatie

Het voorstel wordt door oppositiepartij Groen op applaus onthaald. “Een goede eerste stap”, vindt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. “Hele kleine deeltjes van de zakjes komen in de zee terecht, en via de vissen in ons eten. Voor het milieu en de gezondheid van de mensen is het dus nodig om van plastic over te schakelen op alternatieven.” De groenen vragen de minister nu een budget te voorzien voor informatie en communicatie naar kleine winkeliers.

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) pleit voor een budget, maar dan om de handelaars “een financieel steuntje in de rug te geven”. “Anders zullen de winkeliers weinig redenen hebben om in dergelijke tassen te investeren en zal ook de consument niet geneigd zijn om de volle prijs te betalen voor zo’n draagtas”, klinkt het.

Zowel het NSZ als Unizo vinden een algemeen verbod trouwens te verregaand. “Heel wat klanten vragen nog zakjes in winkels. Bovendien is het voor kledingwinkels niet altijd mogelijk”, zegt Peter Vanden Abeele, adviseur leefmilieu bij zelfstandigenorganisatie Unizo, omdat klanten niet bereid zijn om een dure zak te kopen voor bijvoorbeeld een goedkoop T-shirt.

Het voorstel is nog niet besproken binnen de Vlaamse meerderheidspartijen, maar Schauvliege wil het alleszins geen maanden laten liggen.