Smartphoneschermen worden langer, maar niet breder

De toekomst van de smartphone ziet er langwerpig uit. De schermen zullen namelijk steeds langer worden. Zo kunnen gebruikers meer zien op hun toestel. Daarmee komt een einde aan het standaard 16:9-formaat.
door
Timmy
Leestijd 1 min.

Smartphones hebben al zes jaar een scherm met een beeldverhouding van 16:9. Dat is het standaardbeeld voor televisies. Telefoons met deze dimensie blijken ideaal voor het bekijken van video's zonder zwarte schermranden. Sinds 2009 werden de toestellen langer en breder, maar daar komt nu verandering in.

Het display met de 16:9-verhouding zal binnenkort misschien verdwijnen. In de loop der jaren nam de grootte van het scherm toe, maar het toestel bleef zijn proporties behouden. Het apparaat verlengen levert meer oppervlakte op en zo valt er meer op het beeld te zien. Een andere reden om het display te verlengen, is dat twee applicaties naast elkaar kunnen draaien in de liggende stand.

De kans bestaat dat veel van de betere toestellen de langere schermen zullen toepassen. Daarna volgen mogelijk ook goedkopere toestellen en als het net zo gaat als met 16:9-schermen, kan binnen enkele jaren de winkel vol liggen met smartphones met lange schermen.