Amerikaans leger zet licht op groen voor omstreden pijpleiding Dakota

Het Amerikaanse leger heeft aan het Congres laten weten dat het zijn toestemming zal geven voor de controversiële oliepijleiding in Dakota. President Trump keurde het project vorige maand al goed. De protesten van de inheemse Sioux-stam laaien hiermee weer op.
door
Timmy
Leestijd 2 min.

Het is nu zeker: de omstreden Dakota Pipeline komt er. Vorige maand keurde de president Donald Trump de pijpleiding al goed en ging daarmee tegen het besluit van zijn voorganger Barack Obama in. Enkel het Amerikaanse ingenieursleger moet zijn toestemming nog geven.

Ondertussen heeft het leger bekendgemaakt de erfdienstbaarheid toe te kennen aan Energy Transfer Partners, het bedrijf dat de pijpleiding wil bouwen. Met andere woorden geeft dat het bedrijf de toelating om private grond te doorkruisen, waardoor de pijpleiding voltooid kan worden.

Verzet

Enkel het stuk onder het Oahemeer moet er nog komen, maar daar liggen waterbronnen en heilige plaatsen waar de voorouders van de Sioux-stam begraven liggen. De stam verzette zich dan ook tegen het project, tot Obama de afwerking blokkeerde. Nu Trump de werken verder wil zetten, laait het conflict weer op.

President Trump laat weten dat hij geen gehoor heeft gekregen van protest.  "Ik heb geen enkel telefoontje gekregen van iemand die me zei dat ik iets verschrikkelijks heb gedaan hiermee", zegt hij. Hij maakt zich sterk dat de pijpleiding jobs kan creëren. De tegenpartij geeft de strijd niet op, maar vreest dat het moeilijk wordt om de bouw voor de rechtbank te slepen. De presidentiële autoriteit wordt in zulke dossiers nu eenmaal niet betwist door de Amerikaanse rechters.

De pijpleiding moet 1.886 kilometer lang worden, vier Amerikaanse staten doorkruisen en olie transporteren van North Dakota, dat grenst aan Canada, naar het meer zuidelijke Illinois.