VS mogen in Jemen geen grondtroepen meer inzetten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Jenemitische autoriteiten geven de Verenigde Staten geen toelating meer om nog grondtroepen in te zetten uit ergernis over de slachtoffers onder de burgerbevolking tijdens de eerste "antiterreuroperatie" onder Donald Trump. Dat schrijft de New York Times. De operatie van de Amerikaanse special forces op 29 januari in de provincie al-Baida was de eerste waarvoor Trump tijdens zijn ambtstermijn het licht op groen had gezet. De interventie was wel al goedgekeurd door de vorige Amerikaanse regering. Centcom, het Amerikaanse commando in het Midden-Oosten, had zelf toegegeven dat bij de operatie ook burgers om het leven waren gekomen. Naast 14 al-Qaida-strijders werd ook een Amerikaanse soldaat gedood. Het bericht in de krant werd bevestigd noch ontkend door de Amerikaanse regering en de Jemenitische overheid. Naar verluidt geldt de beslissing van Jemen niet voor interventies van Amerikaanse drones.

Het Witte Huis blijft de operatie als succesvol omschrijven. De beslissing van Jemen betekent tegelijkertijd een tegenvaller voor Trumps antiterreurstrijd. De Amerikaanse president had aangekondigd, agressiever op te treden tegen moslimterroristen. Volgens de New York Times velde Trump de beslissing voor de interventie tijdens een diner met veiligheidsadviseurs. Normalerwijze worden dergelijke operaties minutieus in de zogenoemde "Situation Room" van het Witte Huis overlopen en besproken.

De commando-actie, waarbij zowat alles verkeerd liep wat verkeerd kon lopen en ook kinderen werden gedood, heeft mogelijk ook gevolgen voor de machtsverhoudingen tussen het Witte Huis en het Pentagon.

bron: Belga