Voorzichtig optimisme na overleg tussen Bourgeois en Iraanse ambassadeur

Het overleg tussen Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de Iraanse ambassadeur heeft voor een voorzichtig optimisme gezorgd bij de collega’s van de sinds mei 2016 aangehouden Iraanse professor Geneeskunde Ahmadreza Djalali. Ondertussen staat de teller van de petitie op change.org om de VUB-prof vrij te krijgen op meer dan 187.000 handtekeningen. “We zijn tevreden dat er op diplomatiek niveau overlegd wordt en dat Iran weet dat zijn situatie met argusogen wordt gevolgd. Dat is al meer dan dat we hadden durven dromen”, vertelt Gerlant Van Berlaer, spoedarts van het UZ Brussel en collega van Djalali.
De Iraanse ambassadeur verzekerde dinsdag in een ontmoeting met Vlaams minister-president Geert Bourgeois dat de man recht heeft op een eerlijk en onafhankelijk proces.
“Dat is wat er gezegd wordt natuurlijk. Amnesty heeft de kanttekening gemaakt dat we slechts kunnen geloven wat we zien. We blijven daarin dus voorzichtig optimistisch”, aldus Van Berlaer.
Die liet nog weten dat er nog altijd geen rechtstreeks contact mogelijk is met Djalali. De Iraanse VUB-prof zou ondertussen wel niet meer in een isolatiecel zitten. Het is ook niet zeker of hij nog altijd in hongerstaking is.
Op dinsdag 14 februari zal Amnesty International ook protesteren voor zijn vrijlating aan de ambassade van Iran in Brussel.

bron: Belga