Staatssecretaris De Backer start traject herziening Marien Ruimtelijk Plan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) heeft een traject op gang getrokken om het Marien Ruimtelijk Plan (MRP) te herzien. Dat gebeurde met een startevenement in Brugge waarbij 150 deelnemers samen denken over de toekomst van de Noordzee. Het traject moet in 2020 resulteren in een nieuw MRP. "België is internationaal koploper met ons Marien Ruimtelijk Plan. Daarin krijgen alle Noordzee-activiteiten een duidelijke locatie toegewezen, wat zekerheid creëert voor elke instantie en investeerder", zegt De Backer. Het huidige MRP loopt af in 2020, maar de staatssecretaris wil iedereen betrekken bij het proces. "Door iedereen van in het begin te betrekken, creëren we een ruim draagvlak voor alle ideeën. Er zijn immers zo veel opportuniteiten op de Noordzee als de zee diep is", aldus De Backer.

Recent lanceerde De Backer ook het traject Noordzeevisie 2050, dat tegen december 2017 moet resulteren in een visietekst. Ook dat wordt meegenomen in de opmaak van het MRP. "De Noordzee kan een antwoord zijn op onze vragen rond energiebevoorrading, klimaatverandering, een stijgende zeespiegel, voedselzekerheid en economische groeimogelijkheden. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de Noordzee is niet onuitputtelijk. Daarom moeten we slim omgaan met de ruimte", aldus De Backer.

De ideeën van de verschillende stakeholders kunnen ingediend worden tot mei 2017. Daarna wil De Backer een ontwerp voor een nieuw MRP op de regeringstafel leggen. Ook het publiek en de buurlanden kunnen hun mening over het plan geven in 2018. Bedoeling is om in de eerste helft van 2019 een definitief nieuw MRP te hebben dat van kracht is van 2020 tot 2026.

Bron: Belga