Parlementslid Christian Van Eyken (UF) verliest opnieuw onschendbaarheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (UF) zal opnieuw zijn parlementaire onschendbaarheid verliezen. De commissie Vervolgingen van het parlement adviseert om de onschendbaarheid op te heffen. Woensdag moet de plenaire vergadering haar goedkeuring geven. Het gaat al om de derde keer in goed een jaar tijd dat de onschendbaarheid wordt opgeheven. Het parket vraagt namelijk de doorverwijzing van Van Eyken naar de correctionele rechtbank in de zaak van de doodslag op Marc Dellea. Van Eyken wordt er samen met Sylvia B. van beticht Marc Dellea te hebben vermoord. Zelf houdt Van Eyken zijn onschuld staande. Hij vroeg de commissieleden woensdag wel zelf om de onschendbaarheid op te heffen.

Begin 2016 besliste het Vlaams parlement de onschendbaarheid van Christian Van Eyken al eens op te heffen in het kader van het onderzoek naar de moord op Marc Dellea, de echtgenoot van Van Eykens parlementaire medewerkster Sylvia B. De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 dood aangetroffen in zijn appartement in Laken. Hij bleek een kogel in het hoofd te hebben gekregen. Eerst werd Sylvia B. aangehouden, nadien ook Christian Van Eyken zelf. Uit het onderzoek was immers gebleken dat Marc Dellea en Sylvia B. op scheiden stonden, onder meer omdat Sylvia B. een relatie had met Van Eyken.

Enkele maanden later verloor Van Eyken een tweede tweede keer zijn parlementaire onschendbaarheid omdat er gesjoemeld zou geweest zijn met de diploma's van Sylvia B. Die zaak rond schriftvervalsing komt voor op 24 april 2017.

Nu riskeert Van Eyken een derde keer zijn onschendbaarheid te verliezen, een tweede keer in de moordzaak rond Marc Dellea. Vorig jaar had de opheffing enkel betrekking op het mogelijk maken van onderzoeksdaden, nu zou het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank vragen.

bron: Belga