"Nieuwe Netflix- en Spotifyregels goed voor Vlaamse audiovisuele sector"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Anneleen Van Bossuyt, Europarlementslid voor N-VA, juicht dat consumenten hun Netflix- of Spotify-abonnement binnenkort ook in het buitenland zullen kunnen raadplegen. Ze is tevreden dat daarbij de Vlaamse audiovisuele sector beschermd wordt. "De onvoorwaardelijke toegang tot series of andere producties zou de financiering van content in gevaar kunnen brengen met een verschraling van het aanbod en van de culturele diversiteit als gevolg", zegt ze. De onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten sloten dinsdagavond een akkoord over de toegankelijkheid van digitale inhoud in het buitenland. Vanaf 2018 zal wie een abonnement heeft op Netflix, Spotify, digitale televisie of een andere onlinedienst, daar ook in andere EU-landen gebruik van kunnen maken. "Dit is erg goed nieuws voor de Europese consument", reageert de Europese verbruikersorganisatie BEUC. "Artificiële grenzen die je ervan weerhouden je video-, muziek- of game-abonnement online te raadplegen, gaan in tegen het principe van de vrije markt."

Ook Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt, die voor N-VA het dossier van de 'geoblocking' volgt, is tevreden dat de toegankelijkheid van een digitaal abonnement niet meer afhankelijk wordt gemaakt van het land waarin de consument woont. "Vandaag beschikken meer dan 600.000 Vlamingen over een Netflix-abonnement. Het is maar logisch dat zij ook van deze dienst kunnen genieten als ze in Europa op vakantie zijn. (...) Als je met de trein de grens oversteekt, moet je ook niet jouw boek afgeven."

De onderhandelaars hebben erover gewaakt om de audiovisuele sector voldoende bescherming te bieden. Zo zullen consumenten Europa niet kunnen afschuimen op zoek naar het goedkoopste abonnement, maar zal mogen worden gecontroleerd in welk land ze hun vaste verblijfplaats hebben. Het is enkel de content die daar gekocht wordt, die ook in het buitenland kan worden gebruikt. "De Vlaamse audiovisuele sector wordt beschermd", legt Van Bossuyt uit. "Die sector speelt een grote rol bij de vorming van de identiteit van onze Vlaamse taal en cultuur. De onvoorwaardelijke toegang tot series of andere producties zou de financiering van content in gevaar kunnen brengen met een verschraling van het aanbod en van de culturele diversiteit als gevolg."

bron: Belga