Mogherini naar Washington voor eerste onderhoud met Tillerson

Mogherini naar Washington voor eerste onderhoud met Tillerson

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini reist donderdag naar Washington voor een reeks contacten met de nieuwe Amerikaanse regering, zo blijkt uit een mededeling van de Europese Commissie. Mogherini zal onder meer een eerste ontmoeting hebben met de Amerikaanse buitenlandminister Rex Tillerson. Mogherini brengt donderdag en vrijdag haar eerste officiële bezoek aan Washington sinds het aantreden van president Donald Trump, die al opzien baarde met kritische verklaringen over de Europese Unie. Behalve met Tillerson zal ze ook spreken met nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn en Jared Kushner, schoonzoon van Trump en adviseur in het Witte Huis. Ook op de agenda staan ontmoetingen met verscheidene senatoren, onder wie Bob Corker en John McCain.

Prioritair gaat het erom met de nieuwe Amerikaanse regering “raakvlakken” te vinden, domeinen waarop de trans-Atlantische partners kunnen “samenwerken”, zo blikte ze maandag reeds vooruit naar het bezoek. Onder meer Syrië, Libië, Oekraïne en het Midden-Oosten moeten aan bod komen. “Er zijn een hele reeks thema’s om over te praten (…) er kunnen meningsverschillen zijn.”

Overigens vertoeft eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos woensdag reeds in de Amerikaanse hoofdstad. Hij praat er met Flynn en minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly over “de voortzetting en verdieping” van de samenwerking in veiligheidskwesties, de strijd tegen terrorisme, cyberdreigingen en migratie.

Op 20 februari brengt de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op zijn beurt een bezoek aan de Europese instellingen in Brussel.

bron: Belga