Italië ontkent dat Fiat Chrysler sjoemelsoftware gebruikt in dieselmotoren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Autobouwer Fiat Chrysler (FCA) gebruikt in zijn dieselmodellen geen sjoemelsoftware. Dat heeft de Italiaanse minister van Transport, Graziano Delrio, woensdag gezegd. Hij veegt daarmee beschuldigingen van Duitsland van tafel. Het Duitse ministerie van Verkeer stelde in september 2016 dat het Duitse federaal automobielagentschap (KBA) bij verschillende wagens van de FCA-groep een apparaat heeft ontdekt dat zichzelf na 22 minuten uitschakelt. Een normale test op de uitstoot van de dieselwagens duurt nauwelijks 2 minuten minder lang. De hoeveelheid vervuilende stikstofoxiden (NOx) die daarna wordt uitgestoten, blijkt soms 9 tot 15 keer hoger dan toegelaten.

De illegale afwijkingen zouden vastgesteld zijn bij onder meer een Fiat 500x, Jeep Renegade en Fiat Doblo. Het KBA zou de eerste onregelmatigheden bij de Italiaans-Amerikaanse autobouwer al in mei hebben vastgesteld, bij een onderzoek dat was opgestart naar aanleiding van het sjoemelsoftware-schandaal bij het Duitse Volkswagen.

"De Fiat 500x, Fiat Doblo en Jeep Renegade voldoen aan de wettelijke normen in tegenstelling tot wat Duitsland beweert", maakt minister Delrio zich sterk. Volgens de Italiaanse minister maken die modellen geen gebruik van sjoemelsoftware.

bron: Belga