Islamsociologen: "Opkomende moslimentelligentsia moeten we veel meer steunen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wat te doen tegen de groeiende invloed van het wahabistisch salafisme, dat in steeds meer Belgische moskeeën en islamcentra ingang vindt? De vraag dook meermaals op in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart, na het uitlekken van een OCAD-rapport over het fenomeen. En de antwoorden kwamen niet altijd overeen met het gevoerde beleid. Tegengewicht bieden, zo klonk een eerste evident recept tegen de verdringing van de gematigde islam. "Een kleine, moderne moslimintelligentsia komt stilaan op in ons land, die moeten we ondersteunen, ook financieel", bepleitte islamsociologe Corinne Torrekens van de ULB. Ze waarschuwde dat de gematigde islam moet opboksen tegen "echte oorlogsmachines op vlak van propaganda uit Saoedi-Arabië en Qatar".

Erken ook meer moskeeën, klonk het voorts. Dat zou volgens Torrekens minstens voor meer transparantie en controle zorgen, maar kan ook sociaal weefsel bieden voor moslimjongeren van de tweede en derde generatie. Jongeren zijn op zoek naar identiteit en worstelen met vragen over hun religie, waar ze sowieso ergens antwoorden op zoeken. En via Google, maar steeds vaker bijvoorbeeld ook op sportclubs, komen ze al snel uit op het salafisme of de propaganda van IS.

Stop voorts met symboolpolitiek rond hoofddoeken of ritueel slachten, smeekte Torrekens. "Ik verdedig die zaken niet. Maar al wat aan de symboliek raakt, zorgt meteen weer voor vervreemding, voor wij/zij-denken. En het is net dat wat IS gebruikt. Symboolpolitiek voeren is voor hen dus de rode loper uitrollen."

Opvallend: de uitbouw van theologische islamcursussen aan onze universiteiten noemde UCL-professor Felice Dassetto "geld uit ramen en deuren gooien". Volgens hem is niet zozeer nood aan gespecialiseerde theologen, maar wel aan goede islamleerkrachten voor onze scholen.

Torrekens drukte de parlementsleden tot slot op het hart dat de Belgische en Europese islam wel degelijk bestaat. "Voor mij zijn dat de jongeren met zware Brusselse tongval, die vaak geen Turks of Arabisch praten en die bijvoorbeeld restaurants openen met halal-waterzooi", zo schetste ze.

Sociaal en ethisch conservatisme blijft echter ook in die groepen vaak aanhouden, erkende de Brusselse prof. "Maar vergeet niet dat ook België tijd nodig had om te evolueren. En overschatten we onze eigen tolerantie soms niet? Ik woon op het platteland en kan u verzekeren dat homoseksualiteit of de gelijkheid tussen mannen en vrouwen ook bij mijn buren lang niet altijd evident is", merkte ze nog op.

bron: Belga